Pátek, 22 října, 2021
- Reklama -aktualne
Home Pro Ženy Rakytník. Plodina, která dokáže vylepšit zdraví a zlepší vám podzim

Rakytník. Plodina, která dokáže vylepšit zdraví a zlepší vám podzim

-

Příznivé účinky rakytníku znali již starověcí Řekové, kteří tento keř měli ve velké úctě. Zajímavostí je, že lze využít jeho listy, kořeny, semena, květy a samozřejmě plody, jejichž ideální čas sklizně je hlavně během podzimu až do mrazivých dní. A sbírat se jich určitě vyplatí.

MaM 23.09.2021 09:00 rakytníkFoto: Shutterstock
Rakytník je prostě rostlinka, která dokáže výrazně zvýšit kvalitu vašeho života.
Zajímavosti o rakytníku
Plody rakytníku obsahují až 24 krát více vitamínu C než citron a proto jsou skvělým nástrojem k přežití podzimu bez nachlazení. K tomu přidávají i vitamín E, K, A, B. Velmi hodnotný je vitamín P, tedy takzvané bioflavonoidy, které působí jako silný antioxidant. No a třísloviny vylepšují trávení jen několik důvodů, pro které se plody určitě platí posbírat.

Hit na odolnost
Pokud si chcete před nastupujícím podzimním obdobím zlepšit imunitu, pomůže právě rakytník. Jeho účinek je doslova širokospektrální. Rakytník pomáhá regenerovat sliznice, stejně obnovuje zdraví trávení, dokonce je úspěšný i při bolestech hrdla a to i chronického rázu. Pomáhá tělo zbavit stresu, dokonce zvládne snižovat krevní tlak. Rakytník je prostě rostlinka, která dokáže výrazně zvýšit kvalitu vašeho života.

švestka
ČTĚTE AJ
Sezóna švestek vrcholí. Restartujte nimi své zdraví
Jak vám jen pochutná
Rakytník je zdravý, ale umožňuje, abyste si ho opravdu vychutnali. Malé větvičky se například používají na čaj. Stejně tak i listy. Co se týče plodů, zde je možnost využití ještě větší. Je možné je konzumovat, nebo lisovat, případně jejich odšťavnit i zamrazit. Způsob přípravy je na vás. Zdravotní účinky si plody zachovají. Akorát je vhodné aby plody nepřišly do styku s kovy.

Šťávu zvládnete i doma
Nejjednodušší formou zpracování rakytníku je lisování. To zvládne i běžný odšťavovač, takže nemusíte kupovat speciální lisy. Šťávu pak zahřejete na maximálně 65 stupňů Celsia, přidejte cukr, citrónovou šťávu dle chuti a po vychladnutí skladujte v chladničce. Máte chutný a zdravý nápoj.

Nejjednodušší je s medem
Jednoduché, chutné a zachováte maximum vitamínů. Plody rakytníku nasypete do sklenice a zalijete medem. Potom už jen uchováte v chladničce a každý den si dáte lžičku. Pro zdraví i skvělou chuť.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek