Home Pro Ženy Fuj, to nechci! Proč dětem nechutná brokolice?

Fuj, to nechci! Proč dětem nechutná brokolice?

0

Dospělým však tato zelenina nevadí a rádi si na ní pochutnají. Proč je to tak?

Brokolice na talíři? Co na ni vaše ratolesti?
Když se brokolice objeví na talíři dětí, radostí nejásají. Spíše naopak, z jejich úst okamžitě slyšet: „Fuj, to nechci“.

Dospělým však tato zelenina nevadí a rádi si na ní pochutnají. Proč je to tak? Tuto otázku se snažil vyřešit tým vědců a studiu s výsledky zveřejnili v magazínu „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

dítě, strava, zdravá strava, talíř, zelenina
ČTĚTE VÍCE
Děti mají jíst „duhu“! Co dělat, když jisté potraviny odmítnou?
Pro studii se vědci z australské agentury CSIRT zaměřili na děti ve věku 6 až 8 let a jejich rodiče – zapojily do ní 98 rodin s dětmi právě v tomto věku. Vědci nejprve identifikovali pachově aktivní sloučeniny v brokolici a květáku v surovém a dušeném stavu.

Pak je hodnotili děti a dospělí – nejhorší z sloučenin získaných ze zmiňované zeleniny dopadl dimetyltrisulfid, chemická sloučenina, která zapáchá po síře.

Tým vědců následně smísil vzorky slin se syrovým květákové a brokolicová práškem a analyzoval výsledné sloučeniny. Výsledek: děti, jejichž sliny produkovaly vysoké množství těkavých sloučenin síry, většinou neměli rádi syrovou zelnou zeleninu. U dospělých to však bylo jiné. Z toho vědci usuzují, že chuťové pohárky mnoha lidí si na jisté potraviny a jejich specifickou chuť časem zvyknou.

Exit mobile version