Švestky jsou jedním z pokladů, který si můžete utrhnout přímo ze stromu. Aktuálně jsou koruny obsypané plody a proto je ideální dát si pár švestek každý den a nahradit jimi tabletky multivitaminů. Protože švestky jsou skutečně multifunkční.
MaM 05.09.2021 13:00 SlivkaFoto: Shutterstock
Švestka je zdrojem mnoha vitamínů a také vlákniny.
Vitamíny, minerály a antioxidanty
Švestky obsahují více než 15 různých vitamínů, minerálů a antioxidantů. V malém těle je zastoupen vitamin A, všechny vitaminy skupiny B kromě B7 a B12, vitamin C a tělu dodáte i draslík, měď, zinek, hořčík, vápník, sodík, fosfor a železo. Proč si nedat švestku hned ráno?
Proti zánětům i rakovině
Laboratorní studie zjistily, že polyfenoly v švestkách mají silné protizánětlivé účinky a pomáhají předcházet poškození buněk. Antocyány ze švestek se přitom zdají být vysoce účinnými antioxidanty, které snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.
Skvělé při hubnutí
Švestky vytvářejí ve vašich střevech prostředí, díky kterému se vám upraví stolice i trávení. To vede k nastartování správných mechanismů, které vás mohou dovést až k štíhlé linii. Přestože mají poměrně vysoký obsah sacharidů, švestky nezpůsobují podstatné zvýšení hladiny cukru v krvi po jejich konzumaci.
To je však jen jedna strana mince. Tou druhou je vysoký obsah vlákniny. Ta způsobuje, že z běžného jídla během dne zůstanete déle sytý. Výsledek? Váha půjde dolů a přitom díky jídlu, na kterém si úžasně pochutnáte.
brokolice
ČTĚTE AJ
Jídla, které vás nejen zasytí, ale pomohou i zhubnout
zdravé srdce
Chcete-li pro své srdce a cévy něco udělat, smažená jídlo nahraďte talířem švestek. Studie s desítkami dobrovolníků ukázaly, že pravidelná konzumace švestek dokáže snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Tedy dva hlavní rizikové faktory způsobující předčasnou smrt při srdečním selhání.
Pomohou i jako sušené
Švestky patří k ovoci, které sušením dokáže některé své účinky doslova znásobit a jiné dokonce získat. Typickým příkladem je řídnutí kostí u žen, které se objevuje často v období menopauzy. Podle Floridské státní univerzity dokáží sušené švestky tento proces zvrátit. Pro ženy v období přechodu to má obzvlášť velký význam. Stejně upravují pravidelnou stolici a zachovávají si prakticky i všechny další pozitiva švestek čerstvých.