Pátek, 22 října, 2021
- Reklama -aktualne
Home Rady a Návody Báječný piknik: Jídla, která transport do přírody přežijí bez újmy

Báječný piknik: Jídla, která transport do přírody přežijí bez újmy

-

Prázdniny, které jsou pro mnohé synonymem léta, se sice končí, ale léto ještě ne. Teplé dny jeho závěru se dají ještě využít k posezení a hodování v přírodě. Stačí vzít košík nebo tašku naplněnou dobrotami, něco na sezení a vyrazit. Nabízíme několik inspirací na jídla, která transport do přírody přežijí bez újmy a jsou ideální volbou na piknik.

magazín Vařečka 09.09.2021 06:00 Vařečka, piknik, Zochova chata, Modra, magazín … Foto: Ľuboš Pilc
Hovězí hamburger s domácí houskou.
Hovězí hamburger s domácí houskou
Na 5 porcí potřebujeme:
700 g hovězí kýty, 300 g hovězího tuku, 300 g cibule, 50 ml oleje, sůl, pepř, 5 plátků čedaru, 200 g majonézy, 50 g kečupu, 1 PL worcesterské omáčky, 1 kyselá okurka nakrájená na plátky, 2 rajčata nakrájené na tenké plátky

Domácí housky: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 20 g droždí, 50 g másla, 50 g zakysané smetany, sůl, cukr, 2 žloutky na potření

postup:

  1. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pánev s olejem, jemně posolíme a opečeme do zlatohněda. Olej slijeme, odstavíme stranou a necháme vychladnout. Maso s tukem a vychladlou cibulí umeleme na mlýnku, přidáme sůl, pepř podle chuti a 100 ml perlivé minerálky nebo sody. Vše pořádně promícháme a odložíme na 30 minut do chladničky.
  2. Do mouky přidáme kvásek z mléka, droždí, cukru a soli. Promícháme, přidáme rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu. Vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme kynout na teplém místě 40 minut. Z masové směsi uděláme 5 kuliček. Přehazujeme jejich v rukou, aby se směs spojila, a potom vyformujeme placky asi 2 cm vysoké. Odložíme do lednice.
  3. Z vykynutého těsta vypracujeme housky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut podkynout. Poklademe je na plech, potřeme žloutkem a pečeme na 220 stupních asi 15 minut. Hotové housky přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme kyselé okurky, rajčata a salát na tenké plátky. Majonézu, kečup a worcestrovou omáčku smícháme v misce. Získáme tak dip na potření housek.
  4. Masové placky opečeme na pánvi z obou stran. Když placku otočíme, navrch dáme sýr čedar, aby se pěkně pomalu roztavil, dokud se dodělá. Vychladlou housku rozkrojíme, vnitřní stranou položíme na pánev a opečeme asi 1 minutu. Potřeme ji z obou stran dipem. Na spodní část housky dáme nakrájený salát, na něj opečenou masovou placku se sýrem, kyselou okurku, rajčata, salát a přikryjeme horní částí housky.

losos, vařečka, magazín vařečka, letní jídla,
ČTĚTE AJ
Labužnické léto: Tyto recepty zvládne každý
Bageta s kuřecím masem v pomerančovo – medové marinádě
Na 4-5 porcí potřebujeme:
800 g kuřecích prsou, 150 ml olivového oleje, 1 očištěný pomeranč, 100 ml pomerančového džusu (100%), 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžíce hladké petrželky (nakrájené), 1 čl nakrájeného zázvoru, sůl, čerstvě namletý pepř, 100 g majonézy, 2 rajčata, 1 hrst nakrájeného ledového salátu, 5 středně velkých světlých baget

postup:

  1. Očištěný pomeranč nakrájíme na kostičky a dáme do hlubší nádoby. Přidáme olivový olej, džus, med, sójovou omáčku, nať, zázvor, sůl, pepř a ponorným mixérem mixujeme, dokud nevznikne kompaktní směs.
  2. Do marinády poklademe kousky kuřecích prsou a odložíme do chladničky. Nejlépe přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny. Hotové marinované prsa opečeme na pánvi a dáme stranou. Bagetu rozřízneme a z obou stran opečeme půl minuty na pánvi.
  3. Vnitřní strany bagety potřeme majonézou. Na spodní část dáme nasekaný ledový salát, na něj poklademe opečené maso. Na maso dáme tenké plátky pokrájené rajčata a přikryjeme horní částí bagety.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek