Čtvrtek, 25 dubna, 2024
- Reklama -aktualne
HomeRady a NávodyTipy, triky a nápady: Jak vybrat olivový olej

Tipy, triky a nápady: Jak vybrat olivový olej

-

Výběr olivového oleje, to je alchymie. V principu však platí totéž, co u vína – kolik lidí, tolik chutí.

magazín Vařečka 03.09.2021 09:00 olivy – olivový olejFoto: Shutterstock
Výběr olivového oleje, to je alchymie.
Nejprve byste měli vědět, jaký styl a chuť oleje vám vyhovují. Pokud bereme jako orientaci při koupi cenu, tak pokud chcete kvalitnější olej, je třeba počítat s tím, že jeho cena je od 10 eur za litr. Oleje z menších podniků a farem jsou podstatně dražší. I zde lze použít srovnání s vínem – určitě se dá koupit „pitné“ stolní víno za pár eur i v supermarketu, stejně jako použitelný olivový olej. Ale pokud chcete opravdu dobrý produkt, najdete ho až ve středním cenovém segmentu.

Batatas do alobalu
Batatas nebo sladké brambory, pocházející ze Střední a Jižní Ameriky, jsou stále populárnější iu nás. Jsou cenným zdrojem sacharidů a karotenu a mají nižší glykemický index než brambory. Mohou se vařit, smažit nebo péct podobně jako brambory, výborně chutnají s pikantními omáčkami. Pokud je chcete grilovat, dávejte je na gril vždy zabalené do alobalu, protože se rychle připalují.

zeleninový vývar, polévka
ČTĚTE AJ
Tipy, triky a nápady: Zeleninový vývar snadno a rychle
Odvar z koření
Pokud vám vadí zrníčka či kousky koření v mase, existuje jednoduchý trik: z různých druhů, jako je tymián, bobkový list, nové koření, jalovec či hřebíček si nejprve uděláme odvar, ten scedíme a maso jím podléváme. Bobkový list nevaříme příliš dlouho, protože rychle zhořkne.

Chléb bez mouky
Chléb bez mouky, to není fantasmagorie, opravdu se dá upéct, I když je třeba říci, že to není opravdový chléb, spíše produkt, který má tvar chleba. Dělá se z různých druhů semínek, jako jsou slunečnicová či lněná, přidávají se do něj ořechy, vločky, chia semínka, psylium, sůl, med, propuštěné máslo nebo kokosový olej. Princip je v tom, že semínka nabobtnají ve vodě, spolu s medem a olejem vznikne masa, která se předpečeme ve formě na biskupský chléb. Pak se vyklopí a dopeče na plechu.

Tipy na křehké těsto
Křehké těsto je základem mnoha koláčů, ale jeho příprava vyžaduje trochu trpělivosti, protože dlouho pracujete s kousky másla a mouky. Teprve po minutách hnětení vznikne homogenní těsto. Může se stát, že je velmi tuhé a špatně se s ním pracuje – v tom případě do něj přidejte jeden žloutek. Pokud je příliš vlhké a lepí se, stačí přidat trochu mouky.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek