Sobota, 23 listopadu, 2024
- Reklama -aktualne
HomePro ŽenyTipy, triky a nápady: Jak nahradit v koláčích vejce

Tipy, triky a nápady: Jak nahradit v koláčích vejce

-

Vejce se při pečení koláčů nahrazují těžko, ale není to nemožné. V kynutém, křehkém zda třeného těsta se jedno nebo dvě vejce nahradit dají.

Namísto jednoho vejce se nejčastěji doporučuje použít pyré z poloviny banánu.
Čím je jde do těsta více, tím je to komplikovanější, protože jinými surovinami se mění i textura a vlastnosti těsta. Také mohou mít vliv na výslednou chuť. Například, když použijeme rozmačkaný banán, těsto je trochu sladší. Namísto jednoho vejce se nejčastěji doporučuje použít pyré z poloviny banánu nebo 70 g neprisladeného jablečného pyré. Dalšími alternativami mohou být 2 polévkové lžíce sójové mouky s trochou vody nebo 1 polévková lžíce chia semínek a třemi lžícemi vody. Vejce lze nahradit i 1 lžící mletých lněných semínek se třemi lžícemi vody.

čirý vývar
Aby se hovězí či kuřecí vývar podařil pěkný čirý, doporučuje se kosti předtím dobře umýt a oblanšírujeme. Polévka by se také neměla vařit na silném ohni. Pokud je přece jen kalná, pomůže starý trik – vyčistit ji vaječným bílkem nebo dát do ní vařit kousek pečeně.

Hřebíčkem proti zápachu
Při vaření se tomu občas nevyhneme – po přípravě některých jídel zůstanou v kuchyni není příjemné pachové stopy. Například po pečení, grilování nebo smažení ryb. Nejúčinnějším způsobem, jak je odstranit, je dostatečně během vaření větrat. Pokud ještě nějaký zápach zůstane, doporučuje se potřít všechny pracovní plochy, kde jsme rybu připravovali, citronovou šťávou. Také pomůže, pokud zapálíme na talířku nebo jiné nehořlavé ploše pár hřebíčku.

citrón, kůra, odšťavovač
ČTĚTE AJ
Tipy, triky a nápady: Slupky z ovoce nezahazujte
Jablečný štrúdl trochu jinak
Jablečná štrúdl se dá upéct klasická, nebo do ní lze přidat rozinky, ořechy, tvaroh … Netradiční jablečnou štrúdl můžeme udělat s vínem. Jablka nakrájené na plátky namočíme do vína a necháme několik hodin marinovat. Dále postupujeme jako při klasické štrúdlu.

lahůdkový fenykl
Zeleninou, která se začala objevovat v našich prodejnách nedávno, je fenykl. Jeho hlízy mají silnou anýzovou chuť a vůni. Používají se do salátů a dají se i tepelně upravovat. Při přípravě ho třeba podélně rozkrojit a krájet „přes vlákna“, přes hezčí stranu, ne podélně. Tehdy by byl vláknitý a tvrdý.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek