Roky se mluví o tom, že složení našeho jídelníčku má velký (přímo obrovský) podíl na našem zdravotním stavu. Pokud jíme zdravě, pravděpodobnost vzniku onemocnění je mnohem nižší. Máme více energie a také se blížíme k ideální figuře.
Pravda 13.01.2021 07:00 čočka, luštěniny, bielkovinyFoto: Shutterstock
Čočka obsahuje vlákninu a železo, které je pro ženské tělo velmi důležité.
O tom, že v našem jídelníčku by měla být bohatě zastoupena zelenina či ovoce, ví už asi každý, kdo pohledem zavadil o podobné články věnované zdravému životnímu stylu. Do seznamu nepochybně patří i ryby, luštěniny, ořechy či libové maso, část mléčných výrobků nebo fermentované potraviny bohaté na probiotické kultury. My jsme však vybrali kvinteto potravin, které se podílejí speciálně na pozitivních změnách v ženském zdraví, přičemž jsou dostupné lehce iv české kuchyni. Jejich benefity jsou dokonce potvrzeny vědecky.
ČTĚTE VÍCE
Je vaše zelenina pečená v troubě bez chuti? Tento trik ji stoprocentně vylepší
Je vaše zelenina pečená v troubě bez chuti? Tento trik ji stoprocentně vylepší
Sex po 60-ce? Průzkum odhalil překvapivé věci … frekvenci i oblíbené techniky
Sex po 60-ce? Průzkum odhalil překvapivé věci … frekvenci i oblíbené techniky
Proč nefungují novoroční diety?
Proč nefungují novoroční diety?
Zkuste zdravější snídaně. Poznejte druhy vloček a jejich výhody
Zkuste zdravější snídaně. Poznejte druhy vloček a jejich výhody
čočka
Nechyběla už v jídelníčku našich babiček a právem patří do seznamu zdravých potravin. Má vysoký obsah proteinů, čímž se řadí mezi vhodné alternativy v jídelníčku vegetariány a vegany, kteří nekonzumují maso. Kromě toho obsahuje vlákninu a železo, které je pro ženské tělo velmi důležité. Čočka pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a jak píše portál Ženské Health, u žen, které ji konzumují minimálně dvakrát týdně, se potvrdilo snížení rizika vzniku rakoviny prsu až o čtvrtinu.
dýně
I tuto pochoutku už desetiletí najdete iv české kuchyni, poslední roky přinesly i popularitu hokaido tykve či jiných jejích druhů. Obecně je dýně bohatá na betakaroten, který se v našem těle transformuje do podoby vitamínu A. Ten je velmi důležitý pro imunitní systém, ale také například pro přitažlivější vzhled. Zasluhuje se totiž o zdravější a hezčí pokožku.
jablka
Známé rčení o tom, že jedno jablko denně prospívá zdraví a odhání od vašich dveří lékaře, je potvrzeno i studií. Více než 20 let probíhal průzkum pod vedením univerzity v americké Iowě, který zkoumal zdravotní návyky 34 tisíc žen. Jablka se jako jedna ze tří potravin (kromě nich to byla hruška a červené víno!) Ukázaly jako nejefektivnější prostředek při snížení rizika smrti z důvodu kardiovaskulárních chorob u žen po menopauze.
zelí
I v tomto případě jde o „slovenský“ poklad, který využíváme možná až příliš málo v naší kuchyni. Je to škoda, protože zelí (společně s brokolicí či květákem) patří do seznamu potravin, které redukují riziko úmrtí. Potvrdila to studie na vzorku více než 6000 lidí, která probíhala bezmála třicet let. Naše doporučení však zní, zkuste jíst co nejvíce syrové zelí. Při brokolici nebo květáku používejte úpravu párou, aby zůstalo zachovaných co nejvíce živin a vitamínů.
sardinky
Dnes je nabídka ryb v Slovenské obchodech nesmírně bohatá, kdysi to byly právě sardinky, které dominovaly pultem obchodů. Patří k těm levnějším produktům, ale přitom jde o velmi zdravou potravinu. Sardinky disponují vysokým obsahem zdravých omega-3 mastných kyselin a také obsahují vitamín B12, které se podílejí na zdraví našeho nervového či kardovaskulárneho systému. Redukují zánětlivé procesy v těle a mají také prsty v zdravější pokožce či vlasech.